42 252 96 60 lub 502 364 923 pl@eujuicers.com
» Kącik Przepisów

Kącik Przepisów

Czego dowiesz się w tym dziale:

 

» Po co pić świeże soki z wyciskarki do soków ?

» Dlaczego najlepiej jest pić soki z wyciskarki do soków?

» Soki z owoców i warzyw – korzyści zdrowotne, jakiej wyciskarki użyć, jak je wyciskać?

» Soki z owoców

» Soki z warzyw

»Soki z ziół

»Oleje z nasion

» Jak wybrać owoce i warzywa?

» Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania?

» Jak wyciskać sok? - wskazówki


 

Po co pić świeże soki z wyciskarki do soków?

Zacznij dzień szklanką świeżo-wyciśniętego soku z wyciskarki do soków. Pijąc soki owocowe rano dostarczasz organizmowi niezbędne minerały i witaminy na cały dzień, a dzięki temu zyskujesz dobre samopoczucie i energię.

Oczaruj swoich najbliższych przygotowując wspaniałe koktajle ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw, czy to na rodzinnej imprezie, wspólnym obiedzie czy wspólnych pogaduchach. Takim sposobem zaskoczysz ich pyszną niespodzianką, a przy okazji podarujesz im trochę zdrowia.

Pij soki z wyciskarki, aby wzmocnić odporność i ochronić się przed chorobami. Żyjemy w czasach pełnych stresu i ciągłego pośpiechu, co odbija się na zdrowiu naszego organizmu. W efekcie tego, Twój organizm jest osłabiony, a jego odporność na wszelkiego rodzaju infekcje i choroby maleje. Na szczęście jest sposób, aby się uodpornić – wyciskarka do soków pozwoli dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne mu składniki odżywcze zawarte w naturalnych sokach.

 

1. Dlaczego najlepiej jest pić soki z wyciskarki do soków, niż jeść owoce i warzywa w całości?

 

Czy wiesz że, witaminy, enzymy i minerały zawarte w świeżo wyciśniętym soku są dużo łatwiej przyswajalne, niż warzywa i owoce spożywane w całości.

Ponadto każda wyciskarka do soków w procesie wyciskania soku usuwa metale ciężkie, które znajdują się w owocach i warzywach na skutek oprysków chemicznymi nawozami stosowanych przez rolników, co jak wiesz jest popularnym sposobem ochrony upraw przed szkodnikami.

Poza tym, nie ma co ukrywać, że świeże, naturalne soki owocowe pić jest znacznie łatwiej, niż spożywać warzywa w całości. Łatwiej jest wypić szklankę soku jabłkowo-marchwiowo-burakowego niż jeść te owoce i warzywa w całości, na surowo. Nie jesteśmy po prostu w stanie zjeść takiej ilości warzyw i owoców codziennie, jaką bez problemu dostarczymy pijąc 2 szklanki soku dziennie.

Nawiasem mówiąc, jedząc codziennie dany owoc lub warzywo szybko się nam ono po prostu znudzi i będziemy mieli go stanowczo dość.

Poniżej przedstawiono porównanie ilości wchłanianych składników do organizmu przy zjedzeniu owoców, warzyw w całości oraz przy dostarczeniu soku z nich.

Jak widać w porównaniu powyżej, po spożyciu warzyw i owoców w całości organizm potrzebuje średnio 3-5 godzin, aby je przetrawić i jest w stanie przyswoić tylko około 17% cennych składników w nich zawartych. Ludzki organizm znacznie bardziej preferuje świeżo wyciśnięty sok. Jest w stanie przyswoić z niego ponad 3 razy więcej składników odżywczych i to w zdecydowanie krótszym czasie (około 10-15 minut).

Zatem wyciskając sok za pomocą wyciskarki do soków i pijąc go rano możemy błyskawicznie uzupełnić zapas witamin i minerałów na cały dzień, bez obciążania organizmu procesem trawienia.

Surowe warzywa i owoce zawierają dużą ilość włókna (jest to ich główny budulec). Jak wiadomo ludzki organizm nie trawi włókna i musi go usunąć w procesie trawienia. Wyciskając sok przy pomocy wyciskarki ułatwiamy organizmowi ten proces, ponieważ wyciskarka do soków usuwa większą część włókna, pozostawia jedynie niewielką jego ilość niezbędną dla prawidłowej pracy jelit i oraz maksimum składników odżywczych zawartych w wyciskanych owocach i warzywach.

 

2. Sokowirówka a wyciskarka do soków

 

Porównanie plusów i minusówSok z sokowirówki soków wyciskanych przy pomocy sokowirówki, a wyciskarki do soków przedstawiliśmy poniżej: 

 

Sok wyciśnięty przy pomocy SOKOWIRÓWKI


 

Głównie „kolorowa woda”, mało składników odżywczych.

Duże napowietrzenie, szybko się utlenia i składniki odżywcze giną w trakcie i zaraz po wyciśnięciu. 

Duża warstwa piany, która świadczy o napowietrzeniu soku.

Duże straty surowca, sokowirówki nie są tak wydajne jak wyciskarki.

Sok składający się z wody i osadu – rozwarstwienie. 

Sok nie nadaje się do przechowywania.

Sok składający się z wody i osadu – rozwarstwienie. 

Sokowirówka wyciśnie sok tylko z podstawowych warzyw i owoców.

Sok jest wyciśnięty szybciej.

Nie trzeba kroić owoców i warzyw do wyciskania.

 

Sok wyciśnięty za pomocą WYCISKARKI DO SOKÓW Sok z wyciskarki


 

Maksymalna zawartość cennych dla zdrowia minerałów, witamin i enzymów.

Wyrazisty, intensywny, aromatyczny smak soku.

Brak rozwarstwienia, jednolita konsystencja.

Minimalne napowietrzenie i warstwa piany.

Suchy miąższ, bardzo małe straty surowca.

Sok można przechowywać w lodówce do 48h bez istotnej utraty wartości odżywczych.

Znakomity sok z każdego rodzaju warzyw, owoców i ziół.

Sok jest wyciskany wolniej.

Trzeba kroić warzywa i owoce do wyciskania.

Informacje o tym jak wybrać wyciskarkę i która będzie najlepiej odpowiadać Twoim potrzebom znajdziesz w dziale „Wyciskarka do soków – którą wybrać?”.
Aby zapoznać się z nasza ofertą sokowirówek i wyciskarek zapraszamy do naszej oferty.
 


 

Soki z owoców i warzyw – korzyści zdrowotne, jak je wyciskać, jakiej wyciskarki użyć?

 

Wyciskarki do soków wycisną sok z praktycznie każdego gatunku warzyw, owoców i ziół. Co więcej, przy ich pomocy możemy zrobić różne desery, lody, przetwory, mleczka, koktajle i dania na bazie surowych lub gotowanych warzyw czy owoców. Pomysłów jest mnóstwo.

Poniżej dowiesz się jakie korzyści zdrowotne płyną z picia soku z wybranych owoców i warzyw, a także poznasz kilka porad jak je wyciskać przy pomocy dowolnej wyciskarki.

 

Soki z owoców

 

Sok z ananasa

Sok z ananasa

Ananasowy sok posiada duże ilości cennego dla organizmu bromu, który wpływa leczniczo na stawy w ludzkim organizmie. Jest także źródłem znanej każdemu z nas witaminy C, która wpływa korzystnie na układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Istotnym składnikiem soku z ananasów jest bromelaina o właściwościach przeciwzapalnych, odchudzających i przeciwobrzękowych. Wykazano, że sok z ananasa może zapobiegać osteoporozie. Zawiera dużo manganu, żelaza i miedzi, cennych pierwiastków, które wpływają na kondycję kości. Wykazano, że płukanie gardła świeżo wyciśniętym sokiem z ananasa łagodzi kaszel. Co więcej sok ananasowy ma także działanie bakteriobójcze oraz pomaga organizmowi w produkcji energii, zawiera także cenne składniki mineralne takie, jak: potas, sód, fosfor, siarka, wapń, żelazo, jod.
 

Jak wyciskać: sok z ananasa najlepiej wycisną wyciskarki do soków typu Sana i Omega VRT352F. Należy obrać ananas ze skórki i pokroić w długie słupki. Wkładaj do wyciskarki po jednym kawałku.
 

 
 
Sok z arbuzaSok z arbuza
 

Arbuzy to cenne źródło lipokenu, który zapobiega m.in. nowotworom, chorobom naczyniowo sercowym. Lekarze informują, że osoby, które zażywają lipoken są mniej narażone na zawały serca w porównaniu do osób, których odżywianie jest ubogie w lipokeny. Sok z arbuza zawiera tez dużą ilość przeciwutleniaczy, hamujących proces starzenia się komórek organizmu. Działa moczopędnie, polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na choroby nerek i infekcje układu moczowego. Składniki aktywne zawarte w arbuzowym soku wspomagają układ krążenia np. poprzez potas, który reguluje ciśnienie krwi. Zawierają witaminę A i C, magnez oraz curulinę. Im arbuz jest bardziej czerwony wewnątrz tym zawiera więcej karetonoidów i lipokenu.
 

Jak wyciskać: sok z arbuza dobrze wyciśnie praktycznie każda wyciskarka do soków, ponieważ jest to soczysty owoc. Obierz arbuz z twardej skórki i pokrój na kawałki. Można go wyciskać z pestkami.
 

 




Mus z bananaMus z banana

 

Banany to cenne źródło błonnika, witaminy C oraz potasu. Badania wykazały, że regularne ich spożywanie wzmacniają układ krążenia i układ mięśniowy. Pomagają w procesie trawienia innych substancji w organizmie.
 

Jak wyciskać: żadna wyciskarka ani sokowirówka, nie wyciśnie z banana klarownego soku. Wyciskarki poziome mogą jednak zrobić z niego pyszny bananowy deser czy lody. Użyj wyciskarki Omega VRT352F z funkcją robienia koktajli by zrobić bananowo-jogurtowy koktajl.
 

Sok z cytryn


Sok z cytryn

 

Cytryny znane są z dużej zawartości witaminy C. Uważa się, że zwalczają tworzenie się komórek rakowych, nowotworów. Przyspieszają wydzielanie enzymów trawiennych i oczyszczanie się organizmu. Soki z cytryn są częstym składnikiem diet detoksykacyjnych i odchudzających. Zawierają dużo beta-karotenu, witamin B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Sokiem z cytryny łatwo zmyć plamy na rękach powstałe z obierania np. buraków.

 

Jak wyciskać: większość wyciskarek do soków świetnie radzi sobie z wyciskaniem wszelkich cytrusów w tym cytryn. Należy jednak koniecznie obrać je ze skórki.

 



Sok z granatów

Sok z granata

Sok z granatów znany jest w niektórych krajach, jako „nektar bogów”. Jest zalecany przez lekarzy, jako wstrzymujący rozwój nowotworów. Zostało przeprowadzone wiele badań, które udowodniły, że jest to naturalne remediom na wiele schorzeń. Jest to najsilniejszy znany przeciwutleniacz. Przyspiesza gojenie się ran, poprawia pracę serca, wyrównuje poziom cukru we krwi, poprawia trawienie, poprawia jędrność skóry a także wspomaga regenerację organizmu po wysiłku.

 

Jak wyciskać: Z granatów wyciskamy jedynie czerwone pestki, usuwamy natomiast zewnętrzną skórkę i włókniste frakcje. Każda wyciskarka do soków bezproblemowo wyciśnie sok z granatów.



Sok z grejpfrutów

Sok z grejpfruta

Podobnie do innych cytrusów zawierają spora ilość witaminy C. Znane są ze swoich właściwości leczniczych i odchudzających. Sok z grejpfrutów ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego serca, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Czerwone odmiany grejpfrutów zawierają lipoken – utleniacza, który chroni przed nowotworami i starzeniem się skóry. Zalecane są szczególnie do diet oczyszczających i odchudzających, wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.

 

Jak wyciskać: Trzeba obrać grejpfruta ze skórki i podzielić na cząstki. Dobrze wyciśnie je każda wyciskarka zarówno pozioma jak i pionowa.

 



Sok z gruszek
Sok z gruszek

 

Sok gruszkowy wspomaga funkcje immunologiczne naszego organizmu, czyli odpornościowe. Zawiera przeciwutleniacze chroniące ludzki organizm przed wolnymi rodnikami. Jako jedne z nielicznych owoców, gruszki, zawierają jod, minerał poprawiający działanie tarczycy oraz brom – minerał poprawiający działanie mózgu. Zalecane są przez lekarzy, jako zapobiegające udarowi mózgu i hamujące rozwój nadciśnienia.

 

Jak wyciskać: Z gruszek dość trudno wycisnąć klarowny sok, trzeba spodziewać się bardziej musu. Jeżeli chcesz wycisnąć sok – szukaj mniej dojrzałych, twardych gruszek. Nie musisz obierać gruszek ze skórki, ani usuwać gniazda nasiennego – wyciskarka i tak usunie włókniste frakcje w tym skórkę i pestki. Z gruszkami najlepiej poradzą sobie poziome wyciskarki do soków np. Sana EUJ-707.

 



Sok z jabłek
Sok z jabłek

 

Sok jabłkowy zalecany jest szczególnie osobom oczyszczającym organizm. Wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu, sprzyja utracie wagi. W Anglii istnieje takie przysłowie „One apple a day, keeps a doctor away” czyli „Jedz jedno jabłko dziennie, by trzymaj lekarza z dala od siebie”. Sok z jabłek wspomaga pracę całego organizmu, a w szczególności pracę nerek i jelit. Zawiera witaminę C, B, żelazo, cynk, magnez, błonnik.

 

Jak wyciskać: Najlepiej zacząć od wyboru odpowiedniej odmiany. Najlepszym gatunkiem na sok jest Ligol. Szukaj jabłek twardych, jędrnych. Te miękkie, mączyste nadają się bardziej na jabłkowy mus. Sok z jabłek dobrze wyciśnie każda wyciskarka, chociaż jego klarowność będzie zależała od gatunku. Aby wycisnąć sok w wyciskarce nie trzeba obierać jabłek ze skórki, ani usuwać gniazd nasiennych.

 



Mus z kiwi Sok z kiwi

 

Sok z kiwi to bomba witaminowa, zawiera liczne fitosubstancje, które wzmacniają układ odpornościowy. Sok z jednego kiwi dziennie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Dzięki dużej zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Przyczynia się do redukcji cholesterolu. Według dietetyków reguluje zagrożenie zaćmy oraz cukier we krwi. Ze względu na zawarty wapń poprawia jakość snu.

 

Jak wyciskać: Sok z kiwi będzie dość gęsty, warto rozrzedzić go np. sokiem z winogron. Użyj wyciskarki do soków z funkcją robienia musów by zrobić pyszne, naturalne lody z kiwi czy desery. Nie musisz obierać go ze skórki jeżeli wyciskasz z kiwi sok, musisz ją usunąć tylko jeżeli robisz mus.

 



Sok z malin
Dżem z malin

 

Maliny poza walorami smakowymi zawierają liczne substancje mineralne. Są to: potas, magnez, wapń, żelazo. Witaminy: C, E, B1, B2, B6. Sok z malin stosowany jest, jako środek przeciwgorączkowy, pobudza działanie gruczołów potowych. Zawierają substancje, które niszczą komórki nowotworowe. Regulują pracę serca i wątroby. Mają działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne.

 

Jak wyciskać: Sok z malin jest dość gęsty, znakomicie nadaje się na dżem, konfiturę albo sos do deserów. Do wyciskania malin najlepiej sprawdzi się wyciskarka Omega VRT352F.



Sok z moreli
Sok z moreli

 

Sok z moreli zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i reguluje ciśnienie. Duża zawartość potasu reguluje pracę nerek i układu krwionośnego. Sok z moreli zawiera również dość duże ilości żelaza, witaminy C, fosforu oraz błonnika. Powszechnie uważa się, że wspomagają wzrost włosów.

 

Jak wyciskać: Koniecznie usuń pestki z moreli – mogłyby uszkodzić wyciskarkę, poza tym według niektórych opinii zawierają trujące substancje. Morele możesz wyciskać przy pomocy dowolnej wyciskarki.


Sok z pomarańczy
Sok z pomarańczy

 

Znany, jako bogate źródło witaminy C. Niewiele osób wie, że sok z dwóch dużych pomarańczy zawiera tyle wapnia, co szklanka mleka. Picie go sprzyja pracy jelit, przeciwdziała wchłanianiu się toksyn zalegających w jelitach. Ponadto zawiera substancję, które zapobiegają powstawaniu komórek rakowych i hamują rozwój już powstałych nowotworów. Badania potwierdzają ich skuteczność, jako przeciwutleniaczy i pokazują, że regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworu w organizmie. Pomarańczowy sok zawiera także flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C, dzięki czemu jest ona lepiej wchłaniana do organizmu, niż jej odpowiednik w tabletkach.

 

Jak wyciskać: Obierz pomarańcze ze skórki i podziel na cząstki. Bez problemu wyciśnie ją praktycznie każda wyciskarka do soków.

 



Mus z truskawek
Sok z truskawek

 

Mało, kto wie, że truskawka zawiera więcej witaminy C, niż cytryna czy grejpfrut. Ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na serce i funkcjonowanie układu krwionośnego, zapobiegają podnoszenia się cukru we krwi. Chronią przed chorobami mózgu na starość. Badania naukowe wykazały, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne sprzyjają przemianie materii, z tego powodu są one stosowane w dietach odchudzających. Są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Ponadto zawierają: witaminy B, K, minerały takie jak mangan, potas, jod, magnez, miedź.

 

Jak wyciskać: żadna wyciskarka czy sokowirówka nie wyciśnie z truskawek klarownego soku, a raczej gęstszy mus. Nie musisz usuwać szypułek, chociaż warto, ponieważ mogą wpłynąć na smak soku (będzie bardziej gorzki).



Sok z wiśni Sok z wiśni

 

Dobrze nawadnia organizm i gasi pragnienie ze względu na dużą zawartość wody. Zawarte w nim witaminy i minerały dobroczynnie wpływają na nerki i serce. Mówi się, że poprawiają wygląd i stan skóry. Ich spożywanie jest zalecane, jako remedium na ból głowy. Ze względu na zawartość melatoniny poprawiają jakość snu. Co więcej, według lekarzy zmniejszają ryzyko zawału.

 

Jak wyciskać: usuń pestki z wiśni, ponieważ mogą zaszkodzić zarówno Tobie jak i wyciskarce. Sok z wiśni wyciśnie każda dobrej jakości wyciskarka do soków zarówno pozioma jak i pionowa.

 

Soki z warzyw

 

Sok z brokułów
Sok z brokułów

 

Uznaje się, że ma on właściwości antyrakowe. Jest bogatym źródłem selenu, witaminy C, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza. Polepsza funkcjonowanie serca i układu nerwowego. Specjaliści twierdzą, że sok z brokułów zawiera substancje, które hamują nadprodukcję estrogenu, która przyczynia się do wzrostu raka piersi. Sok z brokułów jest polecany w dietach oczyszczających organizm, gdyż zawiera sulforafan, który stymuluje organizm do usuwania zbędnych mu substancji oraz chroni go przed działaniem promieni ultrafioletowych. „Brokułowy” sok ma również właściwości lecznicze w przypadku anemii. Jest szczególnie wskazany kobietom w ciąży.

 

Jak wyciskać: co dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem, wyciskarki do soków wyciskają brokuły znakomicie, bez najmniejszych problemów. Ze względu na ich intensywny smak, warto pomieszać sok z brokułów z innym, słodszym sokiem np. z marchwi lub jabłek.


Sok z buraków
Sok z buraków

 

Sok z buraków ma piękny intensywno burgundowy kolor, zawiera sporo witamin A, B1 i beta karotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawierają sporo kwasu foliowego, który jest szczególnie przydatny kobietom w ciąży. Bogate są w wapń – budulec kości i zębów. Sok z buraka pozwala dostarczyć szeroką gamę składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie m.in. są to potas, cynk, niacyna, mangan, magnez, jod, żelazo, miedź. Wspomaga odbudowę skóry, włosów, paznokci i kości. Zalecany dla osób z anemią, gdyż przyczynia się do wytwarzanie przez organizm czerwonych krwinek. Polecany w okresie jesienno-zimowym, jako ochrona przed przeziębieniem i grypą. Substancje w nim zawarte sprzyjają wzmocnieniu układu immunologicznego organizmu, stymuluje regeneracje.

 

Jak wyciskać: Nie trzeba go obierać, wystarczy dokładnie umyć. Wszystkie wyciskarki poradzą sobie z wyciskaniem soku z buraków bardzo dobrze, najlepiej jednak sprawdzi się wyciskarka do soków Sana EUJ-707 lub Omega 8006.


Sok z jarmużu
Sok z jarmużu

 

Jest to wspaniałe, choć nieco zapomniane warzywo z rodziny kapuścianych. Sok z jarmużo zawiera dużą ilość minerałów takich jak: mangan, żelazo, wapń, potas. Co więcej jest bogaty w karotenoidy (beta-karoten, luteinę) oraz w przeciwutleniacz – witaminę E. Dzięki swoim składnikom uznaje się, że zapobiega nowotworom.

 

Jak wyciskać: przed wyciskaniem wystarczy go opłukać. Sok z jamuża, jak z jakichkolwiek warzyw liściastych jest dość gorzki, więc dobrym pomysłem będzie połączenie go ze słodszym sokiem np. z jabłek, winogron lub marchwi. Do wyciskania soku z jarmużu najlepiej nadają się wyciskarki typu poziomego.

 



Sok z kapusty
Sok z kapusty

 

Ma szczególne właściwości lecznicze. Zapobiega anemii, podnosi odporność organizmu i zapewnia piękne włosy. Picie go wzmacnia odporność i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Szacuje się, że po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie dolegliwości znikają bez śladu.

 

Jak wyciskać: Pokrój kapustę na małe kawałki. Sok z kapusty można pić sam albo w połączeniu z innym warzywem lub owocem np. marchwią. Kapustę najlepiej wyciskają wyciskarki do soków poziome np. Sana EUJ-707.

 



Sok z natki pietruszki
Sok z natki pietruszki

 

Bogate źródło witamin A i C. Jest doskonała dla tych, którzy chcą uzupełnić niedobory składników mineralnych takich, jak: magnez, potas, sód. Co ważne zawiera dużo chlorofilin – substancji, które pomagają usuwać z organizmu trujące substancje. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki temu ma działanie antynowotworowe. Działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej, zapalenia oskrzeli, astmy, problemów żołądkowych. Stosowany w dietach oczyszczających organizm, sprzyja usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu. Zapobiega zakrzepicy, hamując proces zwężania naczyń krwionośnych przez odkładanie się płytek miażdżycowych.

 

Jak wyciskać: Ze względu na bardzo intensywny smak dobrze jest wyciskać sok z natki razem z innym warzywem lub owocem np. jabłkiem, burakiem. Pozioma wyciskarka poradzi sobie z tym zadaniem najlepiej.


Sok z marchwi
Sok z marchwi

 

Ma ogromną zwartość deoksydantów: alfa karotenu i beta karotenu, które niszczą wolne rodniki i przeciwdziałają ich działaniu. Sok marchwiowy to bogate źródło soli mineralnych jak potas, żelazo, magnez oraz wapń oraz witamin m.in. K, E, B oraz C. Soki z marchwi stosuje się przy zaburzeniach trawienia, w przypadkach niedokrwistości, zapalenia dróg moczowych, w stanach zapalnych skóry, problemach z przemianą materii. Liczne badania udowodniły, że picie soku z marchwi poprawia skórę, włosy, paznokcie i oczy. Co więcej, powinien on stać stać się niezbędnym suplementem diety każdego, kto pracuje przy sztucznym oświetleniu i długo przy komputerze. Zapotrzebowane tych osób na witaminę A jest zdecydowanie większe. Jest ona kluczowa dla oczu, poprawia jakość widzenia i bierze udział w syntezie barwnika skóry. Sok z marchwi wielu lekarzy przypisuje swoim pacjentom, jako suplement diety, m.in. ponieważ wspomaga utrzymanie jelit w dobrym stanie, poprawia trawienie, oczyszcza wątrobę, wspomaga produkcję leukocytów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek organizmu a także wspomaga utrzymywanie właściwego pH w organizmie.

 

Jak wyciskać: Przed wyciskaniem wystarczy dokładnie umyć marchew, nie musisz jej obierać. Jeżeli korzystać z pionowej wyciskarki do soków, to pokrój marchew w drobniejsze kawałki – wzdłuż w słupki lub w poprzek. Jeżeli używasz wyciskarki poziomej – możesz wyciskać marchew w całości. Wyciskarka do soków typu Sana EUJ-707 albo Omega 8004 wyciska marchew najlepiej.

 



Sok z ogórka
Sok z ogórka

 

Są to warzywa o dużej zawartości krzemu i siarki. Mają właściwości moczopędne i oczyszczające. Wspomagają usuwanie szkodliwych substancji z organizmu, działają leczniczo w problemach skórnych, wzmacniają włosy i paznokcie. Zaleca się je przy zaparciach i cukrzycy. Ich spożywanie jest zalecane także dla osób mających problem z ciśnieniem.

 

Jak wyciskać: Nie musisz obierać ogórka do wyciskania. Znakomicie poradzi sobie z wyciskaniem z niego soku dowolna, dobra wyciskarka.


Sok z pomidorów
Sok z pomidorów

 

Są to warzywa uważane za najbogatsze w lipoken – substancje, która przeciwdziała wolnym rodnikom, a ci za tym idzie hamuje efekty starzenia. Według niektórych badań lipoken jest dwukrotnie silniejszy w działaniu przeciwrakowym, niż beta-karoten zawarty w marchwi. Sok z jednego, dużego pomidora (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C w 60%. Sok pomidorowy warto pić także w przypadku anemii – uzupełnia on niedobór żelaza.

 

Jak wyciskać: Pomidorów nie trzeba obierać przed wyciskaniem. Sok z pomidorów możesz ugotować i przerobić na naturalny ketchup lub sos pomidorowy do makaronu. Jeżeli chcesz gęsty sok typu przecier pomidorowy wybierz bardziej mączyste, mniej soczyste gatunki pomidorów. W zadaniu wyciskania pomidorowego soku nieco lepiej sprawdzają się wyciskarki typu Omega VRT352F czyli pionowe (dokładniej oddzielają pestki).


Sok z selera
Sok z selera

 

Już w starożytności wiadomo było, że jest to bardzo dobry środek na uspokojenie. Ponadto seler ma działanie oczyszczając organizm z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Wspomaga system trawienny, likwiduje zaparcia, działa moczopędnie i rozkurczająco. Zawiera dużo witaminy C, E, B, PP oraz kwas foliowy a także minerały m.in. cynk, wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Zawarte w nim flawonoidy posiadają właściwości przeciwzapalne.

 

Jak wyciskać: Można wyciskać zarówno korzeń jak i łodygę selera – obie części selera doskonale nadają się na sok i są bardzo zdrowe. Ze względu na intensywny, bardzo aromatyczny smak korzenia selera, zalecamy wyciskać go w towarzystwie innych warzyw lub owoców np. słodkiej marchwi albo ogórka. Większość wyciskarek nie będzie miała problemów z wyciskaniem soku zarówno z korzenia jak i łodygi selera.

 



Sok ze szparagów

 

Jest bogaty w witaminę B, dzięki czemu picie go zaleca się osobom cierpiącym nowotwory szpiku kostnego. Sok ze szparagów przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych, zawiera asparaginę, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Co więcej, sok szparagowy zalecany jest kobietom w ciąży. Badania wykazały, że zawarty w nim kwas foliowy przeciwdziała dwóm najczęstszym wadom płodów. Ponadto sok ze szparagów świetnie zaspokaja większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży.

 

Jak wyciskać: Szparagi dobrze jest wyciskać razem z innym, słodszym składnikiem – owocem lub warzywem. Szparagi są łatwe do wyciskania - żadna wyciskarka do soków nie powinna mieć z nimi problemu.
 


Sok ze szpinaku
Sok ze szpinaku

 

Badania potwierdziły, że sok z liści szpinaku wykazuje właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Wynika to z dużej zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Ponadto szpinak jest bogaty w minerały: magnez, potas, kwas foliowy. Soku ze szpinaku nie powinny pić osoby z kamicą nerkową, ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy. Zalecany jest natomiast sportowcom i osobom pracującym fizycznie, ponieważ zawiera oktakosanol, składnik, który zwiększa energię organizmu.

 

Jak wyciskać: Liście szpinaku są dość włókniste, więc najlepiej je wyciskaj pojedynczo np. zwinięte w rulon. Nieco lepiej wycisną je poziome wyciskarki do soków typu Sana EUJ-707.

 

Soki z ziół

 
 

Sok z imbiru

 

Zalecany w celu leczenia problemów z żołądkiem. Jest stosowany także do leczenia przeziębień i grypy. Ma działanie bakteriobójcze. Zmniejsza zlepianie płytek krwi, chroni, więc przed tworzeniem się zakrzepów. Powinien być niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem. Uważa się, że podobnie jak czosnek zawiera naturalne antybiotyki i działa przeciwbólowo. Ma wspaniałe właściwości rozgrzewające i pobudzające krwioobieg.

 

Jak wyciskać: kawałek świeżego korzenia imbiru jest świetnym dodatkiem do wyciskanych soków, szczególnie z jabłek, ponieważ znakomicie zaostrza ich smak. Uważaj, żeby nie dodać za dużo imbiru, by sok nie był zbyt pikantny! Plaster o grubości 1-2cm w zupełności wystarczy. I koniecznie dodaj go do wyciskarki w trakcie wyciskania (nie na początku, ani nie na końcu). Każda wyciskarka świetnie wyciśnie z niego całą esencję smaku.


Sok z pędów jęczmienia (trawa jęczmienna)
Wyciskarka do soków

 

Jest źródłem wielu witamin, minerałów, enzymów, kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera dużą ilość chlorofilu, który przyczynia się do budowy czerwonych krwinek. Wspomaga oczyszczanie organizmu oraz dostarcza dużą ilość białka. Ponadto, poprawia trawienie, podnosi odporność na drobnoustroje, ma działanie przeciwzapalne, a także neutralizuje pestycydy i inne toksyny. Sok z pędów jęczmienia zawiera kilka razy więcej witaminy C, niż pomarańcze. Zawiera także beta-karoten – przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym oraz wiele aminokwasów, wspomagających organizm.

 

Jak wyciskać: Pędy jęczmienne, zwane inaczej trawą jęczmienną to nic innego jak młody jęczmień. Możesz go sam hodować w domu w doniczce, wystarczy kupić dobrej jakości, ekologiczne ziarno jęczmienia i zasiać obwicie podlewając wodą. Gdy pędy urosną na około 10cm są gotowe by wyciskać z nich sok. Ponieważ pędy są bardzo włókniste (a więc trudne do wyciskania) wkładaj je do wyciskarki niewielkimi porcjami na raz. Sok z pędów jęczmiennych (trawy jęczmiennej) możesz pić w postaci „shot’a”, albo wymieszać z innymi sokami.
 


Sok z liści mniszka lekarskiego (mlecza)
 

Stosowny jest w dietach oczyszczających organizm. Wspomaga oczyszczanie krwi i wątroby. Zalecany także przy regeneracji organizmu. Pomaga uzupełnić elektrolity, jest bogaty w łatwo przyswajalne minerały m.in. potas, który reguluje układ krążenia; sód; witaminy A, C, E. Ponadto znakomicie wpływa na pracę układu trawienia.

 

Jak wyciskać: Uważaj, aby zbierać liście mniszka lekarskiego (zwany inaczej mleczem) z „bezpiecznego” źródła (najlepiej własnego ogródka) z dala od jezdni, spalin i oprysków. Podobnie jak w przypadku innych włóknistych ziół i warzyw zielonych nieco bardziej odpowiednie będą pozioma wyciskarka do soków.


Sok z trawy pszenicznej
Sok z trawy pszenicznej

 

Znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Mało kto wie, że zawiera bardzo dużo białka (aż 25% więcej niż w mięsie i rybach). Picie go zalecane jest dla osób, które chcą oczyścić, odtruć organizm. Sok z trawy pszenicznej jest stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Zawiera dużą ilość chlorofilu, który ma zdolność oczyszczania, łagodzenia stanów zapalnych i odmładzania organizmu. Trawa pszeniczna dostarcza unikalnych enzymów trawiennych, ich stężenie jest niespotykane w żadnych innych produktach żywnościowych. Są wśród nich enzymy opóźniające starzenie się komórek. Zawiera dużo tlenu, przez co po jej spożywaniu wszystkie organy i tkanki wewnętrzne lepiej funkcjonują. Pokarmy zawierające chlorofil są traktowane jak specyficznie działające lekarstwo. Ich pozytywne działanie polega przede wszystkim na tym, że neutralizują skutki niewłaściwej diety, braku ruchu fizycznego i życia pełnego stresu. Korzyści z picia soku z trawy pszenicznej: - oczyszczenie organizmu, - odbudowuje czerwone krwinki i obniża ciśnienie, - wzbogaca krew i dzięki temu pobudza metabolizm, - zmniejsza ciśnienie krwi, - stosowana w leczeniu podrażnionego układu trawienia, wrzodów żołądka, - zapobiega otyłości.

 

Jak wyciskać: Podobnie jak w przypadku trawy jęczmiennej, trawę pszeniczną można hodować w domu. Należy kupić ekologiczną pszenicę, dobrej jakości i zasiać w płaskiej doniczce w dużej powierzchni. Gdy urośnie na wysokość około 12cm, możesz ścinać porcję trawy do wyciskania. Wyciskając wkładaj do wyciskarki małe porcje trawy na raz.


Siemie lniane

 

Uważa się je za bogate źródło, naturalne źródło kwasów tłuszczowych Omega 3. Ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze i antyrakotwórcze. Szczególnie polecane kobietom w okresie menopauzalnym, ze względu na właściwość regulacji poziomu estrogenów w organizmie. Badania potwierdzają, że codzienne spożywanie siemienia lnianego przez kobiety po okresie menopauzy zmniejszają ryzyko raka piersi. Dzięki zawartości boru wspomagane jest utrzymywanie wapnia w organizmie. Regularne spożywanie powoduje wzrost witalności i energii, dzięki zawartemu naturalnemu błonnikowi sprzyja oczyszczaniu organizmu. Siemię lniane działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego i dlatego też od dawnych czasów jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jak również w chorobie wrzodowej zarówno żołądka, jak i dwunastnicy. Obniża poziom cholesterolu.

 

Jak wyciskać: oczywiście nie da się wycisnąć z nasion lnu soku, tylko olej przy pomocy przystawki do wyciskarki typu Sana EUJ-707 lub Omega 8006. Możesz też zmielić surowe siemie lniane korzystając z funkcji mielenia poziomych wyciskarek do soków.

  Olej z siemienia lnianego

 

Oleje z nasion

 

 

Dzięki wyciskarkom soku możliwe jest uzyskiwanie olei z nasion. Wiele z nich ma wspaniałe zastosowanie dla ludzkiego organizmu. Taki olej zawiera wszystko to, co najlepsze, uważa się, że oleje z nasion przeciwdziałają współczesnym chorobom cywilizacyjnym oraz w znacznym stopniu wzmacniają naczynia krwionośne. Oto korzyści, jakie daje spożywanie oleju z nasion: - pomaga utrzymać młody wygląd, - wspomaga zarządzanie gospodarką hormonalną organizmu, - ma pozytywny wpływ na prostatę i jądra. Najpopularniejsze nasiona, z których można uzyskać oleje to: nasiona słonecznika, dyni, sezamu, róży, siemia lnianego, nasiona granatu. Składniki odżywcze w olejach z nasion: potas, fosfor, cynk, sód, selen, żelazo, lecytyna, lizyna, witaminy typu B, E kwas PABA (paraaminobenzoesowy), glutaminowy, linolowy.

 
 

Jak wybrać owoce i warzywa?

  1. Kupuj wtedy, kiedy są zbiory. W właściwym dla owoców sezonie. Wtedy są one najświeższe i zawierają najwięcej składników odżywczych, a ponadto są soczyste i wyciskarka będzie w stanie wycisnąć z nich więcej soku. Owoc dojrzały można rozpoznać po smaku, zapachu, barwie.
     
  2. Nabądź doświadczenia – kupuj regularnie owoce na rynku, czy w sklepie. Próbuj i testuj, a nauczysz się po czym rozpoznawać, że są dobrej jakości. Nauczysz rozpoznawać owoce smaczne o tych niedojrzałych.
     
  3. Próbuj, sprawdzaj, wyciskaj w wyciskarce różne owoce i warzywa. Nawet, jeżeli nie lubisz jakiegoś owoca czy warzywa może okazać się, że sok z niego wyciśnięty będzie pyszny.
     
  4. Oglądaj owoce, warzywa przed zakupem i wypatruj na nich otarć, obić, śladów pleśni czy robaków.
     
  5. Naucz się rozpoznawać zapach dojrzałych, niedojrzałych oraz przejrzałych owoców. W wielu przypadkach daje się wyczuć jaki jest owoc.

  6. Rozpoznawaj owoce i warzywa po dotyku. A w szczególności po twardości. Dojrzałe, a zarazem świeże owoce mają zwykle swoją twardość. Im dłużej leżą, tym bardziej wysychają i tracą swoją jędrność.
     
  7. Unikaj owoców paczkowanych. Któryś z nich może być podgnity, co jest trudne do zauważenia przez opakowania. Poza tym często są starsze niż owoce i warzywa sprzedawane luzem.
     
  8. Jeżeli czujesz, że torba z zakupionymi owocami i warzywami jest ciężka w stosunku do ich ilości to znak, że zakupy są udane.

Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania?

  1. Wyciskarki do soków mają tę zaletę, że wyciskają wiele gatunków owoców i warzyw ze skórką. Nie trzeba ich obierać. Należą do nich: buraki, marchew, jabłka, gruszki, kiwi, brzoskwinie itp.

  2. Pamiętaj, że bezwzględnie należy usunąć skórkę z cytrusów (pomarańczy, grejpfrutów, mandarynek, cytryn) – są one szkodliwe zarówno dla wyciskarki, jak i dla Ciebie (mogą zawierać środki chemiczne).
     
  3. Przed wyciskaniem należy usunąć pestki z owoców takich jak mango, brzoskwinie, morele, śliwki, wiśnie, czereśnie itp.
     
  4. Używaj letniej wody do mycia owoców i warzyw. Nigdy nie używaj bardzo zimnej i gorącej wody.
     
  5. Niektóre owoce, warzywa wymagają dokładniejszego mycia, szczególnie te warzywa korzeniowe. W przypadku niektórych konieczne może być stosowanie szczoteczki z miękkim włosiem.

Jak wyciskać sok za pomocą swojej wyciskarki? – wskazówki

  1. Owoce i warzywa, które nie mieszczą się do otworu wsadowego wyciskarki pokrój na drobniejsze kawałki.
     
  2. Wkładaj do wyciskarki pojedyncze kawałki owoców i warzyw. Pozwól, aby to wyciskarka wyznaczała tempo wyciskania.

  3. Pamiętaj, że świeżo wyciśnięty sok będzie miał inną gęstość i smak, niż te z kartonów, które wcześniej znałeś.
     
  4. Staraj się wyciskać sok z owoców, gdy są świeże, gdy leżą za długo tracą na jakości soku.
     
  5. Korzystaj z wolnoobrotowej technologii wyciskania soku – zapewnia ona najwyższą jakość.
     
  6. Z owoców takich jak banan, czy kiwi lepiej jest przygotować mus, lub przecier, niż sok.
     
  7. Miąższ pozostały z wyciskania owoców i warzyw można użyć do zupy.

 

Porady dotyczące użytkowania sokowirówek.

  1. Co jakiś czas staraj się myć dokładnie sito, a najlepiej zanurzyć je w occie winnym, aby zabić resztki zapachu.

  2. Staraj się wyciskać sok powoli, uzysk soku jest wtedy większy.
     
  3. Aby ułatwić czyszczenie zbiornika na miąższ możesz włożyć do niego małą torebkę foliową.
     
  4. Myj sokowirówkę po wyciskaniu soku od razu. Zaschnięte resztki owoców i warzyw są trudniejsze do usunięcia.
     
  5. W przypadku sokowirówek wartościowe minerały w soku szybko giną. Staraj się pić sok zaraz po wyciśnięciu.
     
  6. Pamiętaj, aby dobrze zmontować urządzenie. Jeżeli zrobisz to niedokładnie sokowirówka może się uszkodzić.
     
  7. Zwróć szczególną uwagę na sito – czy zostało dobrze zamontowane.

 


 

Ogólne wskazówki do użytkowania wyciskarki lub sokowirówki.

  1. Staraj się wyciskać sok z mniejszych kawałków surowca. Dzięki temu nie przeciąża się urządzenia i uzyskanego soku jest więcej.
     
  2. Więcej soku można uzyskać po namoczeniu warzyw liściastych w wodzie na noc.
     
  3. Miękkie owoce wyciskaj na przemian z twardymi. Unikniesz wtedy zapychania się wyciskarki czy sokowirówki.
     
  4. Podczas przygotowywania musów i przecierów warto przepuścić surowiec dwa raz. Uzyskany efekt będzie lepszy.

Przejdź do strony głównej