Premiera! Mamy zaszczyt zaprezentować Państwu
kolejny znakomity sprzęt z linii produktów Sana, które charakteryzują się najwyższą jakością i najbardziej zaawansowanymi technologiami. Po olbrzymim sukcesie wyciskarki soku Sana przyszła kolej na równie dobry młynek do zboża.
Jest on owocem ścisłej współpracy dwóch największych marek na rynku -
niemieckiej firmy KoMo (więcej informacji poniżej) oraz głównego dystrybutora wyciskarek soku i młynków do zboża na Europę -
firmy Eujuicers. Obie firmy zebrały swoją wiedzę i doświadczenia, by stworzyć
młynek najlepszy dla indywidualnego, domowego użytkownika.
Młynek do zboża Sana to najlepsze urządzenia do domowego mielenia zboża na mąkę dostępne na rynku. Został dopracowany pod względem parametrów - wydajności, pojemności, wielkości, tak aby idealnie odpowiadał potrzebom i zastosowaniom domowym.
Jest wydajny, łatwy w obsłudze, cichy i wysoce niezawodny (12 lat gwarancji!). Został dopracowany w każdym szczególe i wykonany z ogromną starannością. To prawdziwy przykład niemiecko-austriackiej solidności i precyzji. Domowy młynek do zboża Sana, to jeden z podstawowych sprzętów dla osób prowadzących zdrowy i ekologiczny styl życia i odżywiania się.
Domowy młyn do zboża Sana to podstawa bardziej świadomego i zdrowszego stylu życia i odżywiania się. Jedną z jego najważniejszych zalet, jest to, że w domowych warunkach w szybki i bardzo prosty sposób umożliwia mielenie zboża w całości, bez oddzielenia któregoś z jego cennych składników (i zawartych w nim witamin, minerałów i błonnika).
Dzięki temu uzyskujemy pełnowartościową, świeżą i całkowicie naturalną mąkę, która zawiera bogactwo substancji odżywczych m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cenne białka, błonnik itp. W ten sposób otrzymana mąka znacząco różni się od przetworzonej mąki, którą kupujemy w papierowych torebkach w popularnych marketach. Mąka „kupna” została poddana „obróbce”, przez co utraciła większość naturalnych składników odżywczych i witamin, a także znaczną część błonnika obecnego w świeżym ziarnie. Co więcej została „wzbogacona” w wiele substancji chemicznych dla przedłużenia jej trwałości.
Co więcej ważne składniki odżywcze mąki pełnoziarnistej zaczynają ginąć natychmiast po zmieleniu, a więc przedłużanie czasu przechowywania mąki, oznacza utratę jej wartości odżywczych. Dzięki domowemu młynkowi możesz „na bieżąco” mielić potrzebną ilość mąki, dosłownie w kilka minut, zyskując cenne witaminy i minerały w niej zawarte. Poza tym, podobnie jak kawa, mąka z czasem traci składniki aromatyczne. Świeża mąka jest znacznie smaczniejsza, dzięki czemu wypieki i dania z niej przyrządzone zyskują wyjątkowych walorów smakowych.
Młynek zbożowy Sana mieli wszystkie siedem rodzajów ziarna (pszenicę, żyto, owies, jęczmień, kukurydzę, brązowy ryż i proso), a także podgatunki tych zbóż, takie jak orkisz. W młynkach Sana można także mielić standardowe odmiany kukurydzy. Możesz więc przygotować dowolny rodzaj mąki i eksperymentować z wypiekami.
Dzięki płynnej regulacji grubości mielenia, bez przerywania procesu mielenia możesz uzyskać mąkę o dowolnej grubości - wystarczy obrócić misą zasypową młynka wzdłuż skali. Prościej już być nie może. Od mąki bardzo grubej bo najdrobniejszą mąkę tortową.
Mielenie przy pomocy młynka Sana przebiega niezwykle prosto. Wystarczy wsypać wybraną ilość zboża do misy zasypowej młyna, ustawić pożądaną grubość i uruchomić go. Młynek Sana mieli z prędkością ponad 100g/minutę, czyli 1 kilogram mąki uzyskasz w 10minut.
Technologia mielenia oparta jest o harmonijną współpracę wytrzymałego i mocnego silnika oraz obracających się z dużą prędkością niezwykle twardych żaren, których szorstka powierzchnia miażdży i mieli ziarno szybko i dokładnie.
Żarna stanowią połączenie niezwykle twardego korundu (drugiego, po diamencie, co do twardości minerału na świecie) i ceramiki. Są praktycznie niezniszczalne, nie wymagają konserwacji ani ostrzenia. Ich wynalazcą jest jeden z założycieli firmy KoMo. Żarna korundowo-ceramiczne są obecnie najlepszym rozwiązaniem w kwestii technologii mielenia stosowanej w młynach zbożowych. Są higieniczne, antyseptyczne i nie zmieniają się nawet po wielu latach użytkowania.
Kompaktowy i mocny, silnik elektryczny w młynku Sana zapewnia wiele lat niezawodnego działania. Jest wytrzymały i nie zmniejsza swoich obrotów pod wpływem obciążenia. Pracuje bardzo cicho, między innymi dzięki opatentowanemu zawieszeniu, który dodatkowo wycisza jego pracę.
Ponadto w żarnowym młynku Sana zastosowano unikalne, opatentowane rozwiązanie - sprężyny między żarnami - co znacząco zmniejsza hałas mielenia i zabezpiecza żarna.
Młynek do zboża Sana posiada piękną, solidną obudowę o gładkiej, jednolitej powierzchni z twardego, rodzimego bukowego drewna, pochodzącego z ekologicznych lasów. W trosce o zapewnienie jej wieloletniej trwałości koloru i wyglądu, konserwowana jest organicznymi olejkami roślinnymi.
Producent - niemiecka firma KoMo, która od kilkunastu lat przoduje w konstruowaniu i produkowaniu młynków do zboża. Jej główną zasadą jest utrzymanie wysokich standardów jakości, dlatego też wykorzystuje wyłącznie najlepsze materiały, a jej produkty konstruowane są z wielką uwagą i dokładnością. Od ponad 20 lat zajmuje się projektowaniem i opracowywaniem urządzeń do domowego mielenia zboża. Dzięki swojej niezwykłej kreatywności i otwarciu na potrzeby i uwagi Klientów, firma Komo, stale opracowuje nowe rozwiązania i projekty, ulepszając swoje młynki. Zwracają uwagę na każdy aspekt - prostotę budowy, łatwość obsługi, niezawodność, estetykę.
Możesz być pewien, że firma KoMo zadbała o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół Twojego młynka.